Disney`s Fantillusion Parade

     Fantillusion

De Fantillusion Parade:
- Is it Fantasy of is it a Illusion...
- Parade Act: 1 - Mickey`s Magical Garden
- Parade Act: 2 - The Disney Villians
- Parade Act: 3 - The Happy Ending

Tips voor het bekijken van
de Fantillusion parade:

- Beste plekken voor Fantillusion
- Zoek je plek optijd!

Fantillusion: Altijd al willen
weten:

- Fantillusion Historie
- Fantillusion Muziek
- Fantillusion Weetjes
- LET OP: Wijzigingen in de parade route!
- Tijdstip van de Parade

First Float: Mickey`s Rainbow and Garden Float
First Float: Mickey`s Fantillusion
First Float: Mickey`s Fantillusion
First Float: Mickey`s Fantillusion
2nd Float: Flora`s Gazebo
2nd Float: Flora`s Gazebo
2nd Float: Flora`s Gazebo
3th Float: Fauna`s Carousel
4th Float: Enchanted Flower & Butterfly
5th Float: Maleficent
6th Float: Javar
6th Float: Javar transforming into the Snake.
6th Float: Javar
7th Float: Ursula
7th Float: Ursula
7th Float: Ursula
9th Float: Snow White & Prince
9th Float: Snow White & Prince
9th Float: Snow White & Prince
10th Float: Ariel & Prince Eric
11th Float: Beauty & the Beast
12th Float: Aladdin & Jasmine
12th Float: Aladdin & Jasmine
13th Float: Finale: Minnie`s Castle
13th Float: Finale: Minnie`s Castle
First Float: Mickey`s Fantillusion
 

Fantillusion: Is it Fantasy of is it a illusion...

Imagine This...
Update: Helaas is deze parade sinds 31 oktober 2012 verdwenen uit Disneyland Parijs mede vanwege bezuinigingen en omdat de dagelijkse Disney Dreams! show voor voldoende avond entertainment zou zorgen..

Is it Fantasy or is it a Illusion...
Disney`s Fantillusion Parade brengt je het classieke verhaal van "het goed tegen het kwaad". Dit verhaal wordt uitgebeeld in 3 act`s. Het goede, het kwaad & natuurlijk een goed einde. En dat alles natuurlijk in een overweldigende kracht van honder duizenden lichtjes in alle kleuren van de regenboog!

Al je favoriete Disney figuren komen voorbij, dus houd je ogen goed open want sommige komen en verschijnen slechts op bepaalde momenten, bijvoorbeeld tijdens de parade stops. De Fantillusion Parade kent 3 parade stops. Elk deel van de parade zal op een gegeven moment stoppen en op dat moment komt de magie van het goed en het kwaad nog grootser dan je ooit verwacht had.

De show begint met Mickey Mouse op zijn duizelingwekkende float (wagen) in alle kleuren van de regenboog, waar de regenboog zelf natuurlijk ook niet mag missen. "i wish upon a star for the gift of Disney light!" wenst Mikey, en en dan gebeurd het... zijn wens komt uit! de gehele parade route wordt overdonderd door magie en fantasie! Mikey`s magische in bloei staande tuin met bloemen, planten & vlinders volgt natuurlijk ook. De Flora, Fauna en het magische weer verspreiden de Disney magic verder of de tuin en laten de dromem van iedereen uitkomen...

Maar dan komt het kwaad eraan om het licht te stelen. Donkerte dreigt aan in de verte. De Disney Villians zijn gearriveerd en zullen je gaan mee sleuren in de enge wereld van de donkerte. De gekregen wens Mickey, het magische Disney licht, verdoezeld als Maleficent, Jaffar en Ursale de macht overnemen van de magie met hun sterke krachten van het kwaad en gaan al hun akelijkste truukjes uithalen om van de nacht te winnen en het licht te verdrijven.

Op het moment dat je denkt dat het gedaan is met de magie van het (Disney)licht en er geen einde aan de donkerte lijkt te komen, komen de Disney Prinsen en Princessen en wensen: "We wish with all our might to turn the darkness back into light!" zoals eerder gaat de parade route weer glinsteren en fonkelen met de magie en fantasie van het Disney licht & de helden en heldinnen vieren een onvergetelijke ballroom finale in een geweldig gecomponeerdeversie van alle bekende Disney muziek! In de uitbarsting van kkleuren en licht, reizen hun floats de lucht in, in de magische nacht, en performen een schitterend romantische danse recht voor je neus (als je er goed voor staat tenminste).
Als de dans is afgelopen en de parade weer verder gaat de nacht in, komt Minnie aan het einde van de parade met een finale van glimmend & schitterend licht met een Fantillusion vuurwerk.

De magie van "Disney licht" creŽert een werkelijk overgettelijke avond en nacht. Door velen simpel betiteld als de lichtparade of lampjesparade. Was het nu een Fantasie?... was het nu een Illusie?... er is werkelijk niks boven deze parade, het gevoel van een Fantillusion...Fantillusion: tekst: Act 1 - Mickey`s Magical Garden


Mickey begint de show met een magische glitterende float met een tuin waarin schitterende bloemen en planten staan. Mickey heeft het licht voor de parade ontworpen en viert nu de schepping van het licht. Mickey zelf staat onder een grote kleurijke regenboog. Op het moment dat de eerste stop van de parade aanbreekt en door Mickey wordt ingezet, wenst Mickey voor het "Disney Light" oftewel het magische Disney licht, om de sprankelende en schitterende Magical Garden (Magische Tuin) nog magischer te maken met het magische Disney licht. Mickey`s wens komt uit en ontvangt het magische Disney licht en het verspreid zich over de 4 floats in een overweldigende dans van het licht.

Tezamen met de uitbarsting van het licht arriveren diverse Disney figuren zoals Knabben & Babbel, Goofy & Pluto en komen mee doen in de magie van het Disney licht!


Mijn Disney Magic TIP: De Disney figuren komen magisch te voorschijn uit de 2e float (Flora`s Gazabo).


Act: 1
- Float 1: Mickey Fantillusion
- Float 2: Flora`s Gazabo
- Float 3: Fauna`s Carousel
- Float 4: Enchanted Flower & Butterfly


Zie ook de pagina om de Fantillusion parade op film te zien!
Fantillusion: tekst: Act 2 - The Disney Villians


De Disney Villians zijn gearriveerd en proberen het Disney licht te stelen. Ze veranderen alles is het kwaad. Ze trekken je hun wereld van de duisternis in, terwijl ze proberen om de show over te nemen en de Disney magie te stelen. Als vervolgens de 2e parade stop plaatsvindt en zij de Disney magie gaan stelen, steigt de spanning, de muziek wordt duisterner en gaat in mineur stemming & vervolgens veranderen de kwaadaardige Disney figuren in hun monsterachtige alter egos!


Mijn Disney Magic TIP: De eerst float van de Disney Villians bevat een heuze draak, dit is de grootste transformatie die in de gehele parade plaats vind, tevens ook de mooiste. Mocht je de kans krijgen dan moet je deze draak echt gezien hebben, met zijn grote vleugels en de rook die uit zijn mond komt.


Floats Act 2:
- Float 5: Maleficent
- Float 6: Javar
- Float 7: Ursula
- (Float 8: Dark Forest)


Zie ook de pagina om de Fantillusion parade op film te zien!
Fantillusion: tekst: Act 3 - The Happy Ending


Hier komen de Disney Prinssen en princessen om de wereld te redden. Het laaste deel van de parade komt aan en volgt met een magische einde zoals die in vele sprookjes verhalen voorkomt. De parade stop voor de 3e en laatste keer... de muziek stopt... Dan volgt een zinderend einde. Al het licht is teruggekeerd en schittert als nooit tevoren. Dit moet gevierd worden samen met alle gasten! Als de helden de lucht in reizen en dansen op een geweldige mix van Disney muziek & magische glitterende lampjes. Een heuze ballroom verschijnt en iedereen droomt weg op de geweldige Disney muziek en de dansende prinsen en prinsessen in een overweldigende dansshow waar overal het magische Disney licht is.

Tot slot verschijnt Minnie Mouse vanuit haar kasteel en sluit de parade overdonderend af met Fantillusion vuurwerk en natuurlijk enige kussen naar haar helden en fans...


Mijn Disney Magic TIP:Als je de laatste float ziet, het kasteel van Minnie met het vuurwerk, denk je dat er Minnie niet thuis is... maar kijk dan nog eens goed aan de achterkant van het kasteel. Ze zwaait het spookje en deze magische parade uit... Je zult van veel kinderen de verbazende reacties horen als ze haar ineens zien staan terwijl iedereen denkt dat de parade nu echt voorbij is. "Smile and wave!"


Floats Act 3:
- Float 9: Snow White & Prince
- Float 10: Ariel & Prince Eric
- Flaot 11: Beauty & the Beast
- Float 12: Aladdin & Jasmine
- Float 13: Finale: Minnie's Castle


Zie ook de pagina om de Fantillusion parade op film te zien!


Fantillusion Tips!


Beste plekken voor Fantillusion:

Mijn Disney Magic TIP:

De Parade maakt 3 magische stops. Alle 3 de stops zijn voor het kasteel te zien. Deze plek heet Central Plaza (Zie ook de aanwezige plattegrond). Sta je recht voor het kasteel, dan kun je de parade op 2 manieren bekijken, (2): namelijk vanaf Central Plaza met zicht op het kasteel (dit kasteel veranderd tijdens de parade diverse malen van kleur, erg leuk om te zien), (1): of je kan recht voor het kasteel gaan staan waardoor je een breder kijk hebt op de parade en waardoor je de parade beter kunt zien en ziet aankomen vanaf Main Street USA mits je goed zicht hebt (zie ook de video van Fantillusion! die is recht voor het kasteel (vanaf nummer 1) gemaakt).

PLATTEGROND 1: De kleuren op plattegrond 1 geven de kijkwijdte aan vanaf nummer (1) & (2).

PLATTEGROND 2: De Rode kleur geeft aan waar alle 3 de parade stops zullen plaats vinden en op de rode plekken kun je ze dus alle 3 zien. De gele stip geeft aan waar de allereerste float van de 3 parade onderdelen zullen stoppen. Dit zijn de floats van: Mickey, Maleficent & bij de 3e stop Sneewwitje en de Prins.

Plattegrond: 1        Plattegrond: 2


Zie ook de pagina om de Fantillusion parade op film te zien!Fantillusion: Zoek je plek op tijd


Zoek je plek op tijd!:

Mijn Disney Magic TIP:

De Fantillusion parade vindt vooral plaats in de zomer en met de kerst periode in Disneyland. Het is verstandig om minstens 30 minuten voor de start van de parade klaar te gaan staan. MAAR in de drukke zommer periode en rond de kerst dagen is het niet onverstandig om minstens 60 tot 80 minuten voor aanvang van de parade je favoriete plek op te zoeken. Vooral de goede plekken gaan heel hard.
De goede plekken zijn dus die recht voor het kasteel ((1) & (2)), en die bij de verhoging aan het einde van het zitgedeelte van de Royal Castle Stage (Winnie de Pooh toneel) in Fantasyland. Dit is ook een goede plek om de parade te filmen, omdat je hier een wijd zicht hebt op de parade en op het park. Wel sta je hier een stukje van de parade verwijderd en dat verminderd wel wat van de magie van de parade die je anders wel voelt als je vlak langs de kant staat of zit. Zie ook foto RCS 1.

Foto: RCS 1: Uitzicht richting de Royal Castle Stage in Fantasyland.
Foto: RCS 1


Ook vanaf het punt dat de parade vanaf Main Street USA Central Plaza op draait is een mooie plek omdat je daar de gehele parade in volle lengte kunt zien (aankomen rijden).

Het is niet zo vreemd dat ouders hun kinderen naar voren sturen en die vooraan laten zitten. Lange mensen en volwassenen worden ook verzocht achter hun kinderen plaats te nemen en als je vooraan staat wordt je zeer dringend gevraag of je wilt gaan zitten.
Wil je toch de magie van de Fantillusion parade van heel dicht bij meemaken en een nog betere kijk op de parade hebben, ga dan ook gewoon vooraan aan de kant langs de straat zitten.

De aanwezige video op deze site van de Fantillusion parade is ook zittend opgenomen recht voor het kasteel (met het kasteel in de rug (1)).
Fantillusion: De Historie


Disney`s Fantillusion bestaat al veel langer dan de datum dat hij in Parijs in premiere ging. Heel ver van Parijs... in Tokyo! Op het moment dat Disney`s Fantillusion parade in premiere ging in Tokyo Disneyland op 21 juli 1995, was het niet alleen een nieuwe licht parade, het was een magische mis van licht, muziek, speciale effecten & Disney figuren om een beleving mee te geven aan de bezoekers dat nieuw was voor de Disney parades. De floats zijn allemaal gemaakt in het hart van de magie.. achter de schermen van Walt Disney World in Orlando! John Haupt was een van de bedenkers van de parade. Hij is Parades managing Producer en op een business trip naar Tokio kreeg hij ergens tussen neus en lippen door te horen dat zijn afdeling de nieuwe avond parade voor Tokio ging ontwerpen. Veel technische zaken voor de Fantillusion parade zijn uitgeprobeerd in de Spectromagic parade die ook daar ontworpen is, dat was de tussenfase tussen de Electrical Parade en Fantillusion. Vervolgens vertrok het naar Tokyo. Omdat Tokyo Disneyland niet zo`n grote "veiver" en ruimte had voor de populaire Amerikaanse avond show "Fantasmic", werd Fantillusion ontworpen als de parade versie van de Fantasmic nighttime verhaal van het goede tegen het kwaad. De daar 31(!) gigantische floats performden een deel van het verhaal van Disney`s goede helden tegen Disney`s slechteriken. De parade had 7 geweldige jaren in Tokyo en de fans vonden het heel erg dat het hun ging verlaten aan het einde van het "Sayonara Fantillusion!" seizoen op 17 mei 2001.

Nadat de parade was afgelopen werden de floats die gekocht waren door Disneyland Resort Paris ingepakt en op een transport per boot gezet. De flats die niet zijn gekocht zijn waarschijnlijk vernietingt of staan ergens stieken en heel veilig opgeborgen.
Disneyland Parijs heeft slechts een stuk of 15 van de floats gekocht. 13 hiervan zijn in de parade opgenomen. De andere waren waarschijnlijk te erg beschadigt tijdens de boottocht dat die niet meer gebruikt zijn tijdens de parade.

De boot is van Japan naar Australie vertrokken en vervolgens door gegaan naar het Panama kanaal en de Mediterranische zee waarna het uiteindelijk via de West kust van Spanje en Frankrijk Noord-Frankrijk behaalde waara ze per vrachtwagen naar Disneyland Parijs gingen. Na meer dan 40 dagen kwamen de floats aan in Disneyland Resort Parijs.

Nu begon het echte werk. De floats waren nogal beschadigd en moesten helemaal gerenoveerd worden. Dit duurde echter langer dan verwacht omdat sommige flats er heel erg aan toe waren door de beschadigingen die het op zee heeft opgelopen. Verder moest ook het electrische systeem (voltage, e.d. maar ook het besturings- en controleringsmechanisme tussen de (muziek van de)floats en de rest van de parade (en de muziek langs de parade) zoals die in Disneyland Parijs is te vinden) geconvertereerd worden naar het systeem zoals in Parijs wordt gebruikt. Ook zijn de trents op gebied van Choreografie, licht en kostuums veranderd en dat moest allemaal worden verandres, en worden geherdefinieerd.

Disney`s Fantillusion zou zijn debut maken in Disneyland Parijs in 2002, op het moment dat de Main Street Electrical Parade 10 jaar zou hebben gedraait, maar door de problemen met de floats & omdat Disneyland Resort Parijs zich bekend wilde maken met de nieuwe Walt Disney Studios die in 2002 open gingen, moest Fantillusion nog een jaar wachten voor het echt zijn debut mocht maken in Disneyland Resort Parijs.

Na vele weken van geruchten over test ritten die Disneyland Park hiel na sluitingstijd, was er een speciale Fantillusion preview alleen voor de Annual Passport holders (jaarpashouders) op 28 juni 2003. De parade is in premiere gegaan op 5 juli 2003 op de eerste zomerseizoensdag en leop tot 31 augustus 2003. De parade kwam terug met Disney`s Christmas season van begin november tot begin januari.

De verschijning van de parade in 2004 & 2005 was in de zelfde maanden als in 2003. In 2006 en verder zal dit ook wel zo blijven.

De Fantillusion parade is voor de meeste een hoogtepunt van een bezoek aan Disneyland Resort Parijs. Vele zullen de Main Street Electrical Parade nooit vergeten en dat hoeft ook niet, na al de geschiedenis die het gescheven heeft in 30 jaar wereldwijde performens en 100 tallen miljoenen mensen die heb gezien hebben sinds 1973... maar de Fantillusion is een combinatie van magisch Disney licht zoals alleen Disney dat kan, geweldigende muziek, en de bekenste Disney figuren.

Hopend op een lang bestaand van de Fantillusion parade!


Zie ook de pagina om de Fantillusion parade op film te zien!Fantillusion: De Muziek


De muziek zoals die in Disney`s Fantillusion in Disneyland Resort Parijs te horen is is precies het zelfde als die was is Tokyo. Toch zijn er wat stemmen van Disney figuren uit het nummer gehaald die dus niet verschijnen in de versie in Parijs. Ook is er een (logisch) een introductie van de parade aan toegevoegd in diverse Europese talen. zoals: Frans, Engels & Duits.

De muziek is gecomposeerd en geproduceerd door (de in Amerika zeer bekende) Bruce Healey (samen met Don Dorsey die eintertainment consultant is) die ook de nummers van "Fantasmic" & "One Man`s Dream" op zijn naam heeft staan. Hij wilde een klassiek klinkend en toegangelijk thema schrijven. Hij wil muziek schrijven die je blijft voelen en horen. Ook wilde hij bombastisch te werk gaan, iets groots en meeslepends neerzetten (heerlijk gewoon). Hij gebruikt die kans bij het componeren door stevige accenten en crescendo`s te gebruiken. Hij zag de parade denkbeeldig voor zich en probeerde de muziek daar zo bij te maken. Fantillusion is in 3 dagen opgenomen. Voor deel 1 & 3 heeft hij een 65-koppig orkest gebruikt. En voor deel 2 een 80-koppig orkest. Hij wilde flinker uitpakken met een groter orkest bij het gedeelte met de Disney Villians. Het moest een algemeen thema zijn dat in "grote terst" en "kleine terst" (mineur) gespeeld kon worden. De kleine aanpassingen die in de versie in Parijs zijn gemaakt zijn gedaan door Disneyland Resort Parijs eigen muziek producent Vasile Sirli.

De muziek bevat een vast Fantillusion thema muziekje dat ligt wordt aangepast voor de verschillende acts in de parade. Het geelte van de Disney Villians is meer naar de onderwereld geneigd en is dreigender. Deze wordt in Mineur gespeeld. Naar het einde van de parade krijgt het het gelukkige einde zoals alle sprookjes en verhalen dat moeten hebben. Zo werden de zeer bekende Disney muziekjes gemixt tot 1 groot nummer die tijdens de 3e stop te horen is. Nummers zoals: "Someday My Prince Will Come", "Part of that World" & "Beauty and the Beast".

Tijdens de 3 stops worden ook diverse bekende nummers door elkaar gemixt en dat synchroniseren daarvan is gebeurd door een zeer verfijnd computer systeem en getalenteerde teams van Cast Members. Sensoren in de grond geven aan het controlle centrum in... jaja.. Sleeping Beauty Castle door waar alle floats zich bevinden. Alle transformatietechnieken en alle licht programma`s worden aangestuurd door een compute rop de wagen. Het enige dat naar de wagens wordt gezonden vanaf het kasteel is een DTMF-toon. Dat is de toon die je hoort als je een nummer op je telefoon intoetst. Zo verplaatsen de wagens zich synchroon & blijft de muziek van iedere float gesynchroniseerd.Vanaf het kasteel kan de gehele parade in de gaten worden gehouden vanaf een controle kamer waarin 10 tallen camera beelden op binnenkomen.

Zie ook de pagina om de Fantillusion parade op film te zien!Fantillusion: Weetjes & Feiten


- De parade bestaat uit 400.000 lampjes.
- 60 kilometer snoer.
- Voor 1 show zijn 9 ton aan accu`s nodig!
- & 600 liter droog ijs voor de rookeffecten
- Dit was de enige parade die de ontwerpers door de hele wereld liet reizen en alle
  ontwerpteams ter plekke hadden een eigen ontwerp van de parade.
- Alle transformatietechnieken en alle licht programma`s worden aangestuurd door een
  computer op de wagen. Het enige dat naar de wagens wordt gezonden vanaf het kasteel   is een DTMF-toon. Dat is de toon die je hoort als je een nummer op je telefoon intoetst.
  Zo verplaatsen de wagens zich synchroon & blijft de muziek van iedere float
  gesynchroniseerd.
- Voordat de kleding voor Fantillusion werd gemaakt, is er door de ontwerpers in
  Disneyland Resort Parijs als 180.000 meter stof gebruikt.
- Sommige kleding van de onderwereld reageren in het duister dus lijken het echte
  vlammen.
- De vleugels van de lopende bloemen zijn gemaakt van kantwerk met vezeloptische vezels   (fiberglas) waardoor de kleuren van het pak tijdens de show kunnen veranderen. De
  vleugels zijn zachter van kleur dan de kostuums van de boeven.
- Het kostuum voor Malafice of Jaffar is zeer arbeidsintensief. Een kostuum voor Fantillusion   kost zo`n 200 uur werk door alle bedrading die erin moet. De kostuums werken op
  batterijen. Normaal zitten die in een vest of bevestigd aan een riem, maar alle bedrading
  die in het kostuum loopt wordt in de voering weggewerkt.
- De parade gaat van Main Street USA en verlaat het park in Fantasyland richting "It`s a Small World".
- De parade duurt ongeveer 40 minuten waarvan je (als je op Central Plaza staat) zo`n 25 minuten de parade zult mee maken.

WIJZIGING!
LET OP: Sinds het kerstseizoen van 2005 is men aan het experimenteren met een route wijziging. Sinds 5 november 2005 rijd de Fantillusion parade NIET meer vanaf Town Square naar Fantasyland maar rijdt nu van Fantasyland naar Town Square. Deze wijziging van Disney heeft tot doel dat de mensen nu de parade zullen volgen richting de park uitgang en dus het park gaan verlaten en niet zoals dat eerst was achter de parade aan het park in (richting Fantasyland dus). Deze wijziging heeft voor Disney ook gezorgt voor een efficiŽntere backstage voorbereiding van deze parade.

De eerste 2 weken heeft de switch van de route richting gezorgt voor vele technische problemen. De floats stopten op vreemde plekken, de tranformaties liepen niet goed of werden helemaal niet uitgevoerd. Ook de characters tijdens de parade waren door al deze problemen van slag en waren continue op hun hoede voor de problemen waardoor de characters allemaal wat knullig overkwamen.

Tot slot heeft men in 2005 ook de "Dark Forest" float verwijderd wegens budgettaire redenen en volgens Disney ook door de feedback van de bezoekers. Het was de enige float zonder characters of transformatie effecten tijdens de show. Dus in plaats dat er nieuwe floats (lees: de 3 floats die volgens geruchten nog backstage staan) wordt de parade zelfs korter....


Disney`s Fantillusion Parade is in het 'Summer Magic Season' en 'Christmas Season' dagelijks te zien op de parade route. Deze loopt vanaf de roze deuren naast It`s a Small World in Fantasyland tot het uiteinde van Main Street USA (waar je het Disneyland Park binnenkomt) of soms in omgekeerde volgorde.

De parade is dan dagelijks om 22.25

Zie ook het onderdeel "Magic Tips!".

Zie voor het precieze momentele tijdstip de Parkfolder in het park of de
©Disneyland Resort Parijs website.Bron: Disneyland Paris, Disneyland Resort Paris DVD: Explorer the Magic!, Stefan & de Disney Film Parade.   ©www.DLRP-Magic.com
   Sommige items ©Disney