Moteurs... Action! Stunt Show Spectacular


Bekijk de bijna 45 minuten durende clip van deze Stunt Show!!


Ingang Moteurs...Action!

Pres-show Warm up

Scene 1 - De auto achtervolging

Scene 1 - De auto achtervolging

Scene 1 - De auto achtervolging

Scene 1 - De auto achtervolging

Scene 1 - De auto achtervolging
Scene 2 met de Motors

Scene 2 met de Motors

Scene 2 met de motors
Scene 2 met de motors, de neergeschoten 'bad guy'

Scene 2 met de motors, al springend met motor door de lucht over opstakels.

Scene 2 - De inbrand staande 'bad guy'

Scene 2 - De inbrand staande 'bad guy'

Scene 2 - Herbie

Scene 3 - De Sprong door de Lucht

Scene 3 - Het Slot, de Grote Finale!


Scene 3 - Het Slot, de Grote Finale!

Scene 3 - Het Slot, de Grote Finale!

Uitgang van Armageddon, genomen vanaf de wachtrij van Moteurs...Action!Ingang Moteurs...Action!
 

Production Courtyard: tekst

Lights, Camera, Action!

Moteurs Action Stuntshow Spectacular!

Voel de vlammen van de actieset!

Lights! Camera! Action! Ben jij klaar om een een aantal van de meest opwindende "special effects" te beleven die ooit gefilmd zijn? Dan ben je hier op de juiste plaats. Je zit op je puntje van je stoel tijdens de spectaculaire stunts in "Moteurs...Action! Stunt Show Spectacular" of op zijn Engels "Motors Action! Stunt Show Spectaculair". Je ziet met je eigen ogen hoe de grootste stunts van de filmwereld gemaakt worden recht voor je eigen ogen! Ruik het rubber, de vlammen en de benzine en wordt meegetrokken in de diverse stunts die met behulp van auto`s & motoren worden uitgevoerd.Show geschikt voor kinderen met de leeftijd 4+ .
De Imagineerd van Disney hebben samengewerkt met de zeer beroemde Franse stuntontwerper Remy Julienne om een unieke stunt show voor de Walt Disney Studios op te zetten. Romuald Vernin - Sunny heeft met de beste stuntontwerpers samengewerkt en diverse stuntmannen. In 1953 was zijn vader de eerste die een auto op 2 wielen liet rijden.

De toegang tot deze show is al een mooie. 3 mooie auto`s staan in een actie opstelling op het punt te gaan springen. Je betreed de wachtrij en je ziet nog voor het moment dat je het stadion binnenkomt aan je rechterzijde de garage van Moteurs...Action! Kijk naar binnen en zie hoe de stuntmannen met de auto`s & motors aan het sleutelen zijn. Als je verder loopt zie je ook dat je eigenlijk achter het decor van het dorpje doorloopt, een zeer mooi toegevoegd detail waarmee de WDS haar naam van de Studios eigenschappen weer eer aan doet.

Op het moment dat je het stadion binnen bent wordt je naar een bepaald vak gedirigeerd waar je plaats mag in gaan nemen voor de show.


Pre-show Warm Up
5 minuten voordat de show begint rijd een motorrijder zich warm en laat zijn stunts zien op zijn motor. De stunts en mannier van uitvoeren variëren telkens weer. Met een spannend en opzwepende muziek op de achtergrond die steeds verder opbouwd tot het zijn slot naderd.- Introductie
Dan is het tijd om echt te beginnen.... de producers en de camerateams komen binnenlopen en rijden, ze stellen zich voor en vertellen kort wat er zoal gaat gebeuren vandaag. Maar dan blijkt dat een aantal acteurs en een stuntman niet zijn gekomen vandaag. Dit wordt jouw kans om onderdeel van de show te worden en beroemd te worden! Tijd voor een aantal audities.

- Jouw doorbraak?
De camera`s kijken naar de tribunes, zorg dat je op hun signaal lawaai maakt en gek doet, val jij op dan mag jij waarschijnlijk mee doen met de show! Als je wordt uitgekozen moet je een opdrachtje uitvoeren. Dit is bijvoorbeeld het nadoen van een politiewagen met 2 personen of het vertellen van een paar komische zinnen met een aantal personen.

Dan wordt het tijd voor de actie! je ziet een filmpje van de meeste spectaculairste scènes van een aantal zeer bekende films als opwarmertje.

- Ballet Sequence met de stuntwagens
Vervolgens krijgen we de opname van de eerste scène. Een grote actie scène tussen auto`s die scherpe bochten maken en rakelings langs elkaar racen met hoge snelheid zonder iets aan te raken of te crashen. Alles gaat perfect gesynchroniseerd en gaat supersnel... De helden proberen uit het dorp te ontsnappen maar de slechteriken achtervolgen ze steeds. Auto`s vliegen door de lucht & de rode "achteruit rijdende auto ;)" van de held, schiet zelfs een raket af op een van de auto`s die een van de auto`s "doorboort" (als je goed oplet kun je zien dat de speciale auto vlak voor deze stunt geparkeerd wordt).

Na de opname wordt uitgelegd hoe de stunts zijn gedaan met de diverse auto`s & hoe diverse back-upauto`s klaar staan om tijdens een stunt zicht in te voegen tussen de andere auto`s die dan zijn truckje uitvoert.- Opname met het publiek
Tijd voor scène twee. Eerst mogen de acteurs uit het publiek een scène opnemen. Ze moeten spelen dat zij net zijn geraakt door diverse kogels die zijn afgevuurd. Ze horen het geschiet maar zien het dus niet... Vaak een hilarische scène waarbij het publiek dubbel licht van het lachen. Dit alles natuurlijk afhankelijk van de prestaties van de publieks acteurs.

- Motoren & Wagens actie
Daarna begint de echte actie weer. De goede achtervolgende de slechteriken (good guys versus bad guys) op de motor en laten zien wat ze allemaal kunnen op zo`n motor. Er wordt geschoten en je ziet de gaten verschijnen in de grond en de muren. Een motor springt door de ramen heen en een slechterik wordt van het dak geschoten!

Na diverse actie momenten tussen de motoren en de diverse auto`s dat allemaal rakelings gebeurt, rijden de motoren vlak voor je langs waarna een auto onder de tribune vandaan komt en een aantal olievaten in brand schiet! Er ligt veel olie inmiddels op de weg, een motor komt eraan en er wordt op de olie geschoten door een slechterik. De olie gaat branden en de aan racende motorrijder gaat onderuit. Hij staat in brand! na enkele seconden wordt het vuur door de veiligheidmensen van de actieset geblust met stickstof en de scène is afgelopen.
Je krijgt vervolgens precies te zien hoe de actiestunt met de inbrandt staande stuntman in elkaar wordt gezet (zie verder op op deze pagina naar de uitleg, dit is zeer tijdrovend en kost veel voorbereiding!) Ook zie je hoe de opname van de scène met de publieksacteurs in de actie scène is geplaatst.

- De op afstand bestuurbare wagen
Daarna mag de stuntman of vrouw uit het publiek een op "afstand bestuurbare" wagen besturen.... als dat maar goed gaat ;) Vervolgens wordt er ook uitgelegd hoe deze komische stunt in zijn werk gaat.

- Herbie
Terwijl scène 3 wordt opgezet, komt Herbie even langs en maakt gelijk reclame voor zijn film "Herbie, Fully loaded" als hij weer wegrijd hoor je wat vreemde geluiden....Botsing... Hmmmm het lijken wel twee auto`s geworden...- 2 Wheel drive!
Dan is het tijd voor scène 3. De auto`s gaan nu op 2 wielen rijden! Ze beginnen met een auto, vervolgens twee auto`s en dan rijd de rode auto rakelings langs en bijna onder de twee zwarte auto`s door.

- De Sprong door de lucht!
Dan wordt het tijd voor de opnamen... Drie auto`s rijden achterelkaar en beiden op maar twee wielen. Maar..... de rode auto gaat dit keer over de schans van de vrachtwagen en vliegt door de lucht heen!!! om vervolgens via een andere vrachtwagen naar beneden "te springen". Super om te zien!!

- De Film Montage & Grote finale!
Dan wordt het alweer tijd voor de allerlaatste scène. Je krijgt de totale film op het grote scherm te zien zoals hij "vandaag is opgenomen", maar er mist nog iets.... een grote klapper aan het eind! Aan het einde van de film, komen de vlammen weer te voorschijn en springt de auto uit het gebouw, vlak onder het beeldscherm door, en sprint over het water onder de tribune door gevolgt door een geweldige vuurexplosie achter hem... alle auto`s van de stunt show komen te voorschijn en geven nog even een slot performance. Ze laten de motoren even op volle toeren draaien, een super lawaai...

Dit is de Moteurs...Action Stunt Show Spectacular of op zijn Engels: Motors...Action Stunt Show Spectaculair. Val van verbazing van je stoel, je gelooft je eigen ogen niet! De kracht van de stuntwereld en de techniek!

Het idee van een stunt show begon al voordat de Walt Disney Studios waren aangekondigd, toen Rémy Julienne Disney bij een stuntshow ging betrekken, die technische het moeilijkste en visueel de beste vertoning in een themapark ooit zou zijn.

De tekortkoming van ervaring van Disney in een Live Action show maakte hen aarzelend voor een voorstel, met de veiligheid en productie kosten die het belangrijkste probleem zijn. Nadat de Walt Disney Imagineering overtuigt was van het idee dat het zou kunnen werken & de Walt Disney Studios vervolgens geld stak in deze show. Sleutelfiguren van Disney waren betrokken bij de productie van de show. Ook Roy Disney kwam even om een hoekje kijken. Na lang zoeken in diverse plekken van Frankrijk, kwam het Disney team aan bij een Zuid-Frans vissersdorpje, Villefranche-sur-Mer genaamd, waar men de omgeving goed in zich heeft opgenomen en dit heeft uitgewerkt tot het kleurrijke Mediterrane stijl als decor van de stunt show in de Walt Disney Studios.

Het is er rustig met een marktplaats en er zijn winkeltjes, restaurantjes & cafes. De show werd op 15 maart 2002 geopend door Roger Moore. Rémy Julienne en Roger Moore hebben beide voor diverse grote stuntfilms gezorgd.

Zitplaatsen
Het amfitheater bestaat uit maarliefst 3000 zitplaatsen maar is desondanks bijna altijd tot de nok gevuld.

Krappe Beenruimte
Persoonlijk vind ik dat de ruimte tussen de rijen van de tribune te krap is. Een volwassene die lang is en lange boven heeft wordt vaak gedwongen om of met de benen wijd te gaan zitten, of met de benen een richting op te gaan zitten omdat je andere met je benen in de nek of rug van je voorganger zit te duwen. Persoonlijk vind ik dit zeer irritant. Ik ben 1.90m en houd express al wat extra ruimte bezet zodat ik later niet erg krap kom te zitten. Met later bedoel ik het moment vlak voor de start van de show, dat iedereen gevraagd wordt om meer op te schuiven zodat er nog meer mensen bij kunnen. Hoe brutaal het ook klinkt: ben je dus groot en heb je wat meer beenruimte nodig, hou dat dus wat meer ruimte bezet gewoon.
Eigenlijk wordt je belemmerd om je voeten recht voor je neer te kunnen zetten, ik met mijn maatje 46 kan niet eens mijn voeten tussen mijn gedeelte van de rij en het zitgedeelte van de rij voor me plaatsen... Ik snap Disney ook wel, omdat bij het meer ruimte geven tussen de rijen anders de rijen nog verder naar achter verdeeld worden zodat de mensen achteraan nog verder weg zitten en slechter beeld hebben, maar jah.

Mijn Disney Magic TIP 1: 30 minuten voor de start van de show gaan de deuren op en kun je plaats nemen op de tribunes. Zorg dat je op dat moment, dus 30 minuten voor aanvang, je hebt opgesteld bij de wachtrij. Deze is rechts van de 3 stunt auto`s die voor de deur staan. Op deze manier zorg je ervoor dat je de allerbeste plek kan bemachtigen. Hoe later je komt des te meer kans je hebt dat je in de hoeken van de tribune komt te zitten of helemaal bovenaan waardoor je toch een slechtere zicht hebt op de stunts en je er minder bij betrokken raakt omdat het dan ver van je afspeelt. Je hebt overal een goed zicht maar vooraan en in het midden (daar beginnen ze met indelen) heb je absoluut het beste zicht en beste gevoel dat je er echt bij bent.

Mijn Disney Magic TIP 2: Moteurs...Action! Stunt Show Spectacular wordt in principe dagelijks vertoon maar kan bij bepaalde omstandigheden worden gecancelled. Dit bijvoorbeeld bij te slecht weer, zeer koud weer of als het erg glad is. Dan is het onveilig om dit soort stunts te kunnen uitvoeren. Controleer bij binnenkomst in de Walt Disney Studios in de Park plattegrond hoelaat de shows worden uitgevoerd op de dag & mocht je twijfelen als het slecht weer is, controleer dan ook nog het bord bij de hoofdentree van de show of de show gewoon doorgaat en hoe laat.

Mijn Disney Magic TIP 3: De show duurt maarliefst 40 minuten, dus houdt daar rekening mee als je naar deze show komt kijken. Mocht je toch tussentijds willen of moeten vertrekken dan kun je tussen de grote stunts door naar beneden lopen en zal een Castmember je naar buiten begeleiden. Tijdens de stunts is geen mogelijkheid om te vertrekken, dit wegens diverse veiligheidsredenen.

Mijn Disney Magic TIP 4: Mocht je film opnames of foto`s willen maken, zorg dan dat je vooraan zit voor het beste resultaat. Vooral de laatste scène (afsluiter van de film) mag je niet missen om vast te leggen.

Mijn Disney Magic TIP 5: Na de show kun je met de stuntmannen op de foto en kun je de motoren en auto`s van dichtbij bekijken. Ben je dus gek op motoren, auto`s en/of stunts, dan is dit zeker de mogelijkheid om kennis te maken met de mensen die dit allen mogelijk maken. Een zekere aanrader voor deze groep dus.

Mijn Disney Magic TIP 6: Bekijk de show in 360 graden view door Hier te klikken.

Mijn Disney Magic TIP 7: Als je veel gelukt hebt en je s`morgens rond 08.30 in de buurt bent van de weg die loopt om het Disneyland Resort heen aan de kant van de aangesloten Disney Hotels (in mijn geval het Disney Kyriad hotel), kom je misschien wel een aantal van de stunmannen tegen op hun motoren die zich warm rijden en allerlei capriolen uithalen op hun motoren en dat op de gewone weg buiten het park! In eerste instantie dachten wij "wat zijn dat voor rare lui", tot ik eindelijk door had dat het de stuntmannen van Moteurs...Action! waren :D. Erg leuk om dit mee te maken!!


Zie ook de pagina om de gehele show op film te zien! Te zien vanaf 2 cameraposities!! De stunts worden dus van diverse plekken onder de loop genomen zodat je niks mist!!!!

De scène met de Jet-ski stunt is als snel verwijderd uit de show door diverse technische problemen en veiligheidproblemen (Er zou een keer een ongeluk mee zijn gebeurd).

In 2005, 3 jaar na de opening van Moteurs...Action! in de Walt Disney Studios, werd dit concept overgebracht naar de MGM Studios in Walt Disney Word in Florida als toevoeging & voor het 50 jarige bestaan van het allereerste Disney Park in Anaheim, onder het motto: The Happiest Celebration On Earth. Enkel de volgorde van de stunts zijn aangepast en er kunnen 5000 mensen op de tribune i.p.v. 3000 in de Walt Disney Studios.
Wat moet een stuntman kunnen


Als je een stuntman wilt worden zul je overweg moeten kunnen met diverse attributen, zoals: Motors, auto`s, skateboards & jetski`s. Daarbij moeten de stuntmensen tegen, hoogtes, vuur, water, wind & snelheid kunnen. Je vereiste is dat je zeer nauwkeurig bent en weet waar jij en je collega`s mee bezig zijn, zodat je jezelf en ook anderen niet in gevaar brengt. Geen onverwachte bewegingen, in een bepaald ritme kunnen blijven en op elkaar kunnen vertrouwen.

Stunts met motor voertuigen zijn het gevaarlijkst en vereisen precisie van alle partijen. Als je niet optijd wegspringt, knal je bijv. door de ramen van een auto heen. In het geval van de motors in Motors..Action! moest honderden keren geoefend worden zodat de motors precies zoveel seconden op hun achterwiel rijden, en daarna direct moeten keren en hun wapen moeten trekken om op een bepaald doel te schieten.
De Stuntmotoren


De Motors van Motors...Action! zijn van het merk Yamaha van 250CC met speciale aanpassingen zoals het uitbalanceren van het gewicht over de gehele motor om er beter mee te kunnen stunten. Ook zitten er speciale banden op zodat ze goed over het asfalt kunnen rijden.

Ook de kleding die de mensen op de motor aan hebben heeft iets speciaals. Buiten de standaard race kleding de de stuntmannen aan hebben, hebben ze op hun rug een speciale "bobbel" op hun bovenrug die gevult is met een gelei. Aan de bovenkant hiervan zit een deuk in de vorm van een hoofd. Dit is om ervoor te zorgen dat als de motorrijder van zijn motor valt of botst, zijn helm hoofd niet te ver naar achteren knalt met als gevolg ernstige nekschade.. De klap wordt dan dus enigzinds opgevallen door de vorm met gelei die ze op hun rug dragen. Uiteraard dragen de stuntmannen gewoon een helm.

Ook zit een beschermingskap om de handvatten van de motor heen, dus mochten en ze ergens langs scheuren en iets aanraken, dat ze dan niet van de pijn hun motor los laten, met gevaar voor zich zelf en de andere stuntmensen.
De Stuntwagens


De 40 auto`s die gebruikt worden voor deze show zijn "custom-made"voor deze show door Opel/Vauxhal, de sponsors van deze show. De auto`s zijn speciale auto`s waar alles precies is uitgebalanceerd. Ook de body van de auto`s zijn special gemaakt ervoor zodat ze nog lichter zijn, slechts 600 kilo. Ze hebben een 1,300 cc, 150 paardenkracht motor en een op maat gemaakt chassis.
De Stunt: De in brand staande stuntman


De brandende man: Een zeer gevaarlijke stunt omdat de stuntman volledig in brand staat. Deze stunt moet ook zeer nauwkeurig voorbereid worden. Men draagt een speciaal race pak dat van binnen en buiten samen met de handschoenen volledig wordt ingesmeerd met een op waterbasis gemaakt gelei, dat brandvertragend is. Ook de nek randen van het pak (waar brandbaar klittenband e.d. zit) word extra goed ingesmeerd. Ook wordt de helm op de plek waar de ruimte zit waardoor geademd wordt & de randen goed ingesmeerd, zodat de rook niet ingeademd kan worden. Meestal gebeurd deze voorbereiding met 2 tegelijk, zodat 1 het pak insmeert terwijl de ander zijn speciale basis kleding vast aandoet.
Deze bestaat uit rug, borst, elleboog en knie beschermers die de val vanaf de motor moeten opvangen. Vervolgens als de kleding en helm goed is ingesmeerd helpt de een met het aantrekken van de inmiddels zeer gladde, vieze & 15kilo (!) zware kleding. Eerst de handschoenen, dan gaat het speciale in gelei ingesmeerde pak aan, gevolgd door een "Bivakmuts" en daarover het speciale gezichtsmasker dat ook met o.a. de gelei er voor zorgt dat de stuntman niet verbrand. Deze laatste bestaat uit 3 gaten. 2 voor de ogen & 1 kleine gecombineerde voor de mond en neus.

Tot slot worden de (met handschoenen overdekte) handen nogmaals goed ingesmeerd & worden de speciale schoenen aangedaan & de helm opgezet.

In de winter voelt de stuntman na 30 minuten zijn handen niet meer door de op water gebaseerde gelei. Gelukkig hoeven zij ook maar 50 meter te rijden.


Nu komt het spannendste gedeelte. De speciale brandende gelei (dat dus zeer brandbaar is en wat het publiek ook zal zien branden tijdens de show) wordt in een zeer klein hokje (waar op de camping vaak de fietsen e.d. in gestald worden) links van de tribune opgesmeerd met kwasten. De stuntman ligt op dat moment op een lage tafel terwijl 2 mensen hem insmeren.

En dan na 1.5 uur van voorbereiding wordt hij, nog net voordat hij op de motor stapt, ingesmeerd met nog wat gelei en worden alles gecheckt aan zijn lichaam. Een collega start zijn motor en zorg dat de motor warm wordt (warm rijden).


En dan.... terwijl het "motor gevecht" voor het publiek al enige minuten speelt met andere stuntmannen, verlaat de momentele "hoofdpersoon" (dat dus eigenlijk een soort dubbelganger is) het stunt terrein en neemt de "fireman" zijn plaats zo in en gaat achter de schermen klaar staan.

Als je goed kijkt tijdens de show zie je dat de persoon die het gevecht "uitlokt" op het stuntterrein een teken geeft dat hij kan komen. Op dat moment neemt hij de vorige motor over en het publiek weet dus van niks en denkt nog steeds naar dezelfde man te kijken.

Dan laat hij zich vallen en valt in de vlammen zee. Hij staat vervolgens op en loopt wat (al brandend) heen en weer. Als de brandende stuntman op de grond duikt, is dat het teken dat de brandvertragende gelei is opgebrand en dat het dus wel erg heet wordt voor hem. Dat is het teken dat er direct(!) geblust moet worden om ongelukken te voorkomen.
3 of 4 personen zullen dan tegelijk met stickstof het vuur van de stuntman uitspuiten, terwijl 1 man inmiddels al de motor heeft geblust want deze moet natuurlijk weer gebruikt worden(!) en de benzine tank mag absoluut niet in de brand vliegen.


Als er veel wind is droogt de gelei sneller uit dus moet hij eerder geblust worden. Het meeste brand het als het vochtig is, dan komen de vlammen heel hoog.

Na iedere show moet het gebruikte brandende pak worden weggegooid, die is dan doorgebrand.

Het leven van een stuntman gaat niet over rozen ;)...


Moteurs...Action! Stunt Show Spectacular is een geweldige stuntshow waar je de grote Hollywood filmstunts zelf kunt meemaken. Het gebeurd allemaal recht voor je eigen ogen. Je ruikt het rubber, je voelt de vlammen en je staat verbaast van alle stunt die men uithaalt. Geen enkele show is precies hetzelfde. Er zijn altijd wel kleine verschillen die het ook erg leuk houden.


Let op: De uitvoering van de volgorde van de stunts zoals in dit artikel beschreven is in 2007 gewijzigd. De stunts zijn hetzelfde, echter is er minder contact met het publiek (minder shots met enkel het publiek) waardoor de show iets sneller loopt. Uit onderzoek bleek dat de bezoekers van de show het interactieve gedeelte met het publiek wat te lang vonden duren. Hierdoor is besloten dit terug te brengen waardoor meer aandacht is voor de show zelf.
Mijn mening is dat het contact vaak erg leuke momenten opleverde. Wat wel zo is is dat het bij aanvang van de show erg lang duurt voordat de eerste feitelijke stunt gaat plaatsvinden. In dit aspect is de nieuwe situatie wel verbeterd en gaat men sneller over op de stunts.
Ervaar het spectakel nu zelf en boek je reis naar Disneyland Parijs via de Disney Hotels pagina's of de Disneyland Aanbiedingen pagina!


Scene 1 - De auto achtervolging              Slot - Alle stuntmensen en producers bij elkaar.   ©www.DLRP-Magic.com
   Sommige items ©Disney