The Tower of Terror (La Tour de la Terreur)

 La Tour de la Terreur
 /The Tower of Terror


Over de attractie:
- Het Tower of Terror verhaal
- Tower of Terror Magic Tips!
- Tower of Terror Weetjes
- Tower of Terror Video's & Trailer

More Magic:
- Bekijk de beelden ook op:
http://disneylandfilms.jouwpagina.nl


- Disneyland Korting
- Disneyland Aanbiedingen

- Ga naar Disneyland via Booking.com.Bekijk onze videobeelden van de (bouw van de) Tower of Terror!


Reclame poster TOT, juni 2007
Opzet van de Tower of Terror (©Disney).
Opzet van de Tower of Terror 2 (©Disney).

Een van de deuren die naar de Tower of Terror leid (niet de hoofdingang).
De start van de bouw begin 2005.
Augustus 2005 - Ingang Walt Disney Studios Park zonder nog enig zicht van de TOT.
April 2006 - Ingang Walt Disney Studios Park met zicht op de TOT.

TOT april 2006
TOT april 2006
TOT april 2006

TOT april 2006
TOT april 2006
TOT april 2006
In Januari 2007 wordt bekend dat de WDS toch een hollywood fascade zullen krijgen. De bouw start in april en eindigd in november.
Effeweg.nl naar Parijs en Disneyland
De onofficiële 'Toilets of Terror'.

Impressie TOT in de WDS.
FASTPASS bij de TOT
Twilight Zone Tower of Terror Hotel tussen de Hollywood gebouwen door.
De Tower of Terror
De Tower of Terror
De Tower of Terror hotel hal van binnen.
Het opgeschilderde en veel mooiere La Terassa.
 

Maak je klaar voor een bezoek aan het Hollywood Tower Hotel

A new story of... The Twilight Zone
Ervaar de gevaren van de 4e dimensie!

De duurste en hoogste attractie van Disneyland Resort Parijs tot nu toe. 16 jaar na de opening van het Disneyland Park, bijna 6 jaar na de opening van het Walt Disney Studios Park en 180 miljoen euro verder opent het Walt Disney Studio Park in januari 2008 haar hoogste attractie ooit... Disney's Tower of Terror.

Een darkride die je niet snel zal vergeten, een attractie die je naar de 4e dimentie laat reizen en bijna terplette laat slaan tegen de grond en dat sneller dan de zwaartekracht.

De Tower of Terror neemt je mee naar het Hollywood van het jaar 1939 toen het nog een jonge filmstad was. Maar nu.....

Je bent een passagier van een ongewone lift die je in een eigen aflevering van The Twilight Zone brengt. Een stormerige avond lang geleden... gasten stapten door de deuren van deze lift en belandden in een nachtmerrie. Deze deuren openen zich nu weer, en deze keer is het speciaal voor jou...

Sinds zaterdagavond 5 april 2008 (officiële openingsdatum) vindt je de spectaculaire high-tech "Tower of Terror". Je stapt in een lift en je reist door "The Twilight Zone". Je verdwijnt van de aarde... zal je hier ooit weer terugkeren? Je ziet en ervaart het in de Walt Disney Studios.
The Tower of Terror

Geschikt voor kinderen met de leeftijd 8+ Minimale lengte: 1.02m FASTPASS is hier beschikbaar.

Na jaren lang van uitstellen (Er zou eigenlijk in het openingsjaar van de Walt Disney Studios in 2002 gegonnen worden met de bouw, maar jah.. de Walt Disney Studios zouden ook al in 1997 opengaan en daar zouden ze ook al in het openingsjaar van Disneyland Park in 1992 mee beginnen...) werd op 5 april 2008 de Tower of Terror geopend!

Dit gigantische hotel heeft, volgens het verhaal, sinds 1939 geen gasten meer gehad nadat 5 gasten die hadden ingecheckt en naar een kamer op er 13e verdieping werden gestuurd de lift in gingen..... en er nooit meer terugkwamen.

De gasten arriveren in het hotel op een regenachtige dag met onweer. Op het moment dat de gasten in de lift zitten, slaat de bliksem in het hotel... een gedeelte van het hotel raakt beschadigd en stort in. En de mensen in de lift verdwijnen in "The Twilight Zone"...

Je betreedt het hotel en komt na de wachtrij binnen de welkomshal van het hotel waar je incheckt. Maar er is iets vreemds.... alles ziet eruit alsof de mensen zijn opeens allemaal zijn verdwenen. De pokerkaarten liggen op tafel terwijl hij net hele goede kaarten heeft & de drankjes zijn niet opgedronken... Overal ligt stof en alles is overgoten met een dikke laag spinnenwebben. Je ziet hier het inleidende verhaal van de "Tower of Terror" in "The Twilight Zone" hoe je ziet wat er precies met het hotel in 1939 gebeurd is.

Daarna word je naar de liften gebracht. Je stapt in, de deur sluit en je lift rijd achteruit de liftschacht in... De eerste verdieping (de spiegelkamer) waar je stopt zie je jezelf zitten in de weerkaatsing van een grote spiegen waar je iedereen ziet veranderen in geesten en een aantal personen verdwijnen zelfs op het moment dat de bliksem inslaat. Je gaat met de lift naar de volgende verdieping en daar zie je de grote lange gang van die verdieping en daar zie je in hoe het hotel in 1939 eruit zag. Er verschijnen geesten in de verte maar je weet niet of je het wel allemaal goed ziet! De gang verdwijnd ineens en deuren sluiten weer. Je gaat naar de volgende verdieping helemaal bovenin het gebouw... Maar hier is het gebouw door de blikseminslag weggeslagen en ingestort dus je kijkt uit over het gehele Walt Disney Studios Park (richting de ingang van dat park en het verderliggende Disneyland Park).

En dan..... Je stort 13 verdiepingen naar beneden! maar niet zoals je normaal zou vallen.... nee nee.... sneller dan de zwaartekracht wordt je omlaag gedrukt en je denkt dat je terpletter gaat slaan. Dan schiet je de lucht weer in en dan gaan de deuren van de lift open en weer dicht... Flits...je staat op de foto... Je gaat weer omlaag en weer omhoog een aantal keren. Eenmaal goed beneden stap je uit en kom je in de bijbehorende winkel die allerlei souveniers verkoopt van de Tower of Terror & waar je ook je actiefoto kunt kopen.

Dit is het huiveringwekkende verhaal.... en jij zult de nachtmerrie uit 1939 nu zelf mee kunnen maken sinds 5 april 2008, de dag het hotel op magische wijze weer is teruggekeerd op de bouwput in de Walt Disney Studios en dagelijks weer nieuwe gasten verwelkomt... Drop In! If you dare!Mijn Disney Magic TIP 1: Deze attractie is voorzien van het Disney's FAST PASS systeem. De FAST PASS automaten kunnen bij de toren, vlak voor de overdekte wachtrij van de attractie, gevonden worden. Haal hier je kaartje en kom op een ander tijdstip terug om deze attractie te bezoeken. Je kunt dan in de tussentijd de andere attracties doen, de parade bekijken of al het andere entertainment bezichtigen.

Mijn Disney Magic TIP 2: Ondanks dat deze attractie is uitgerust met het FASTPASS systeem, kunnen de wachtrijen snel oplopen. Het is een echte top attractie en zal ook tevens wegens zijn massa, grootte, hoogte en vele gekrijs dat door het park te horen is veel bekijks trekken. Meniggeen zou, ondanks hun grote angst, toch graag een ritje willen maken in deze duivelse attractie en deze lift durven betreden. Bezoek deze attractie aan het begin of einde van de dag en tijdens de parade. De drukte zal dan vaak meevallen en niet zo lang zijn als op andere momenten van de dag.

Mijn Disney Magic TIP 3: Als je de attractie meerdere keren wilt doen, probeer dan of je een keer in een andere lift kunt instappen, bijvoorbeeld niet op de begane grond maar op de 1e verdieping. Vergeet niet dat je meer van het interieur ziet als je op de beneden verdieping instapt. Dit geld tevens voor de FASTPASS. Je zult dan meestal de trap op naar de 1e verdieping worden gestuurd waardoor je sneller in de attractie zit maar wel minder van het prachtige interieur van het hotel zelf ziet.

Mijn Disney Magic TIP 4: Batterijen op? Camera vol of weg? In de winkels in Frontlot kun je diverse apparatuur, filmrolletjes of film voor je videocamera vinden. Dus geen paniek er is altijd een oplossing aanwezig! Altijd handig zo`n film studio waar alles aanwezig is...

Mijn Disney Magic TIP 5: Mocht je de parade in het park vaker hebben gezien, dan kun je ervoor kiezen om attracties te gaan bezoeken tijdens de parade, zoals de tower of Terror. Aangezien iedereen de parade wil gaan zien zijn er dan dus praktisch geen wachtrijen! Maar doe dit zeker niet als je de Disney Cinema Parade nog nooit gezien hebt want dan mis je dus wel wat.

Mijn Disney Magic Video Tip 1: Bekijk hier de videoclip van de bouw van de Tower of Terror april2006 Staat op de site onder "Production Courtyard".

Mijn Disney Magic Video Tip 2: Bekijk hier de videoclip van de bouw van de Tower of Terror april2007

Mijn Disney Magic Video Tip 3: Bekijk hier de videoclip van de bouw van de Tower of Terror juli 2007

Zie ook de pagina om de attractie op film te zien!Je kunt al sinds de opening van de Walt Disney Studios in 2002 de sporen van de Tower of Terror zien in het park. De muren die geplaatst zijn achter "La Terrasse" (staan stoelen en tafels waar je kunt uitrusten of wat kan eten en drinken) en helemaal doorlopen tot aan de WC`s bij Armageddon (Toilets of Terror) & naar de andere kant richting de Studio Tram Tour, zijn al in deze spookachtige ouderwetse stijl gebouwd. Als je goed kijkt in de muren en boven de poort van "La Terrasse" zie je al de initialen "HTH" dit staat voor "Hollywood Tower Hotel"!! Deze poort zal de officiele toegangspoort tot de Tower of Terror worden vanaf 2007 dus. Dan zullen de deuren in deze poort voor het publiek zijn deuren openen. In mijn promotie video voor de Walt Disney Studios die op deze site staat zie je ook deze muren even in beeld.

De wc`s die tegen Backlot aanliggen en tevens pal naast de Tower of Terror staan, zijn al onofficieel de "Toilets of Terror" genoemd door onder andere vele (Disney)fans.

Toen de Studios in 2002 opende was er al rekening gehouden met de bouw voor de TOT. De belangrijkste punten voor de steunpilaren en betonblokken waar het gebouw op komt te staan waren toen al aanwezig en gebouwd op de bouwplaats waar hij komt te staan. Zodat nu tijdens het bouwen niet te veel lawaai gemaakt hoeft te worden terwijl het publiek ernaast van een plezierige dag in het park aan het genieten is.


De versie in Parijs is de versie zoals hij in Disneyland Californië Adventure te vinden is. Het is niet de versie van de MGM Studios (Walt Disney World) waar de lift uit de liftschacht rijd en door de '5e dimensie' naar de andere kant van het gebouw rijd om daar in de volgende liftschacht te rijden om vervolgens zijn afdalingen te maken en het naar boven lanceren gebeurd.

De TOT in de WDS kost 180 miljoen Dollar. MGM Studios koste 140 miljoen Dollar (geopend in 1994), Tokio Disney Sea kost 160 miljoen Dollar (geopend in 2006) & DCA: 90 Miljoen Dollar. De laatste genoemde is in 2004 geopend en is de versie zoals in de WDS in Parijs.

De kosten van de WDS versie zijn 2x zo hoog als die in DCA omdat de aankleding grootser wordt. Er zijn bijv. grotere tuinen omheen. Het grootste prijsverschil komt omdat deze versie uit beton gebouwd wordt in tegenstelling tot die in DCA, deze bestaat uit een stalen frame constructie. Betonbouw is veel duurder en arbeitsintensiever dan een stalen frame constructie. Bovendien is beton veel steviger en is beter beschermd tegen diverse weersinvloeden.

De bouw van 'La tour de la Terreur; un saut dans la Quatrieme Dimension' is beging 2005 begonnen en is in het hoogseizoen - in de zomer van 2005 - stilgelegd om geen overlast te voorzaken voor de vele bezoekers die in dit seizoen komen en zo de doorsnee bezoekers ook niet prijs te geven dat er iets nieuws gebouwd wordt.

De tower of terror is bijna 56 meter hoog, beschikt over 3 liftschachten met in iedere schacht 2 liften die om en om het parcours afleggen (6 liften in het totaal dus).

De "drop" in de toren is 38 meter hoog en de snelheid van de tower of terror is maximaal ongeveer 50Km/h tijdens de drops.

Instappen in de attractie gebeurd door plaats te nemen in één van de 6 instapplaatsen die verdeelt zijn over 2 verdiepingen in de stookkamer (1 begane grond en 1 een verdieping erboven). De instapruimte bereik je door via de lobby van het hotel en daarna door de bibliotheek te lopen naar de stookruimte.

De toren heeft slechts 11 verdiepingen boven de grond & 2 onder grond wat in het totaal 13 verdiepingen betekend.

In één lift kunnen 21 passagiers.

De Tower of Terror is al ver voordat je het resort binnen komt rijden te zien vanaf de snelweg A4. Het is de hoogste attractie van DLRP.

Een groot deel van de Walt Disney Studios is gebouwd in de Art Deco stijl. De Tower of Terror Hotel is gebouwd in de Pueblo Deco stijl. De stijl was populair in de jaren 20 van de vorige eeuw. De omgeving van de attractie is gemaakt in Zuid-Californische stijl, helaas enkel zonder de palmbomen. Deze zouden de Franse winters niet overleven.

Veel van de props en decoratieattributen in de attractie zijn afkomstig uit Nederland. Daarnaast zijn er ook attributen afkomstig uit Engeland en Frankrijk. De kleding voor de etalage van de hotelwinkel komt uit winkeltjes uit Parijs zelf. In de bibliotheek van het hotel zijn meer dan 4000 authentieke boeken te vinden.

Zoals ook in onze filmpjes te horen is en op de site, is de muziek afkomstig van o.a. Glenn Miller's Sleepy Time Gal en muziek van de Twilight Zone serie zelf. De attractie is gebasseerd op de aflevering van The Twilight Zone "The Good Life" uit 1961. De serie werd altijd geopend door Rod Serling. Hij is tevens terug te vinden in de openingsscéne in de bibliotheek van de attractie.

Wat opvallens is, is dat in de omgevingsmuziek die om de Tower of Terror te horen is (op alle locaties in de wereld) het geweldige nummer 'We'll meet again' van Vera Lynn terugkomt. In 1942 nam ze dit nummer op, geschreven door Ross Parker en Hughie Charles en maakte ze een film met dezelfde naam. De nostalgische tekst 'We'll meet again, don't know where, don't know when, but I know we'll meet again some sunny day' was geschreven voor de mannen die tijdens de oorlog van hun geliefden gescheiden waren. Het werd een van de liedjes die symbool stonden voor de oorlogstijd. Nou is dat mooi natuurlijk maar... wanneer sloeg de bliksem ook alweer in in het hotel?? Juist, 1939! We horen muziek die dus nooit gespeeld kan zijn op het moment dat het hotel werd getroffen door de bliksem.

Het verhaal van de TOT (pre-show) wordt in de ene bibliotheek in het Frans en in de andere bibliotheek in het Engels vertoont (vraag naar de versie die je wilt). De attractie zelf wordt doorgaans in het Frans vertoont maar het loont als je met voldoende buitenlanders bent om "English Version Please!!" te roemen bij het instappen in de lift. Onthoud dat dus ;)

Nadeel van de attractie is alleen dat iedere rit hetzelfde is. Er zit geen variabele (drop sequence) in de drop sectie van de attractie (welke de Orlando versie, het feitelijke Origineel, wel heeft).

Storing in Tower of Terror Disneyland Resort Parijs: Op 30 april 2008 was er een storing (zal wel vaker gebeuren natuurlijk) in de TOT. Foto's hiervan kun je
hier vinden in onze Disneyland foto gallery.

Alle klokken in het hotel staan op 08.05PM. Dit is het tijdstip waarop de bliksem in het hotel insloeg.

De gebouwen in de omgeving van de Tower of Terror op de Hollywood Boulevard in de sfeer zijn van het jaartal van de attractie. Sommige gebouwen en dingen die je in de etalages ziet revereren naar uitzendingen van de tv serie van The Twilight Zone uit de jaren 60.

Luister goed als je de wachtrij voor de liften staat in de boilerruimte op de benedenverdieping. Op sommige plaatsen hoor je geluid uit de buizen komen en andere leuke en aparte geluiden. Het is erg leuk gedaan!


Hoeveel personeel werkt er bij de TOT?
De volgende informatie is afkomstig van Themepark.nl waar de Nederlandsche Bob, welke 5 maanden bij de Tower of Terror heeft gewerkt, een uitleg geeft over het benodigde aantal personeel.
Zoals bij veel attracties is er een training van 5 dagen voordat je zelfstandig gaat werken. Ik stond er nog redelijk versteld van wat er allemaal bij komt kijken, en dan met de name de openingsprocedures en de bediening van de liften. Als de tower op volle capaciteit wil draaien zijn daar minimaal 16 castmembers voor nodig, tel daar bij de benodigde "breakers" op (voor de pauzes en lunch) en je hebt op een minimale dag 22 man staan. En dat is zeker geen overbodige luxe, aangezien je dan nog vaak hulp nodig hebt van andere collega's omdat iedereen recht heeft op 2 keer een kwartier pauze en een keer 45 minuten lunch. In het hoogseizoen hebben we wel eens met 36 man gestaan (vanwege een special event 's avonds), en dat was dan weer net teveel. Maargoed, volgens mij heb je op een rustige dag nog niet een 36 man personeel in walibi bij alle attracties staan! Maar dat is natuurlijk appels met peren vergelijken.

De 16 posities zijn alsvolgt:
- 2 personen in de tower/controll room, die als benaming "La Direction" hebben, waarvan een persoon “directeur” en een “assistent directeur”,
- 6 personen voor iedere lift die aanwezig is, genoemd "liftier",
- 2 personen die je groepen naar een van de 3 liften, genaamd “groom”,
- 2 castmembers die zich in de biliotheek bevinden, genaamd “portier”,
- 1 bellboy staat de 2 wachtrijen te mixen in de lobby, m.a.w. de “conciërge”,
- De persoon bij de normale ingang is de “voiturier”,
- De andere castmember bij de fastpass ingang heet dan weer “valet”,
- En de persoon die zich bij de fastpass automaten bevind is dan weer “bagagist”,

Verdeel dit alles over 2 rotations (je doet dus een rondje van 8 posities en dan heb je pauze) en je hebt uitgevonden hoe het werkt! Zelf zat ik 75% van de tijd in rotation 2, wat inhoud dat je boven staat en de conciërge en de valet te pakken hebt. Moet je wel wat meer doen, maar dan heb je ook wat!

Begin 2005 ging eindelijk na jaren van stagnatie de eerste officiële paal de grond in van de Tower of Terror, de monster hit uit Amerika. De grond van deze bouwplaats was al voor de opening van de Walt Disney Studios in 2002 klaar gemaakt voor deze attractie.

In oktober 2005 werd dan eindelijk de echte bouw zichtbaar voor het publiek nadat er maanden aan de fundering e.d. was gewerkt, er werd nu eindelijk omhoog gebouwd. De manier van bouwen van de toren werd gedaan d.m.v. glijkisten waarin het beton (per verdieping van de toren) werd gestort. Dit is een relatief goedkope manier van bouwen en gaat zeer snel en is weersbestendig maar is duurder dan een stalen constructie. 6 maanden later, in maart 2006, stond het grootste gedeelte van de gigantische toren en de bijbehorende showruimtes al overeind. In de laatste dagen van maart werden de motoren die de liften moeten tillen (en weer naar beneden trekken met een enorme snelheid en weer omhoog, enz.) geïnstalleerd in de toren. Ook werd er begin maar het reclame board voor de TOT voor de attractie bij La Terrassa geplaatst. ook de originele muren die hier al sinds de opening van de Walt Disney Studios staan, en de omheining van de TOT zouden worden en nu dus ook zijn geworden, werden ineens verborgen achter gele houten (onder constructie) muren, waarschijnlijk om in 2007 bij de opening de muren weer achter het hout vandaan te laten verschijnen en het een beter effect zal geven (omdat de momentele in 2006 bezoekende bezoekers dan nog niet weten hoe de muren eruit komen te zien. De muren zijn al sinds de opening van het park in de stijl van de TOT.

Vanaf april werd er voornamelijk op de grond verder gebouwd, dus de ruimtes van de voorshow, personeelsruimte e.d.

In mei werd een stuk bovenop de toren erbij gebouwd dat het uiteindelijke hoogtepunt van de toren (en het gehele park dus) word. Daar zou eind 2006 pas de koepel op verschijnen.

In juni 2006 was de bouw van het belangrijkste gedeelte van de toren voltooid en werd er begonnen met het detailleren van de toren (de buitenkant).

In juli en augustus 2006 werd er aan het stuuk werk begonnen, de vormen van vensters werden aangebracht in de toren waarvan de vensters in de achterkant van de toren werden voorzien van klas en na het stuukwerk/pleisterwerk (in wit en gele kleur) werd de beschermfolie die op het glas (van de "nep"vensters) zitten verwijderd.

Midden augustus 2006 werd veel houtwerk verwijderd, werd de voorkant van de toren klaar gemaakt voor de afwerking (o.a. door een rode roze markering waar het Hollywood Tower Hotel neon bord komt te hangen) en de achterkant van de toren was inmiddels weer wat verder geverfd.

In november verschenen de twee blauwe koepels die boven op de toren en boven op het gebouw van de wachtrij komen. Deze werden ook direct geplaatst.

In november een klein deel en in december een groot deel van de toren onder een witte deken waaronder de details van de buitenkant van het gebouw verder werden aangebracht zonder last te hebben van regen, zon, stof, e.d.

In januari 2007 was het grootste deel van de achterkant van de toren voorzien van de top laag van het gebouw. De gele kleur met donkere vlekker erop ziet er erg cool uit.

In de maanden tot en met april zijn steeds beetje bij beetje meer details verschenen aan de buitenkant van het gebouw.

Nadat in januari 2007 bekend werd gemaakt dat de Walt Disney Studios toch een Hollywood tintje gaan krijgen (de hollywood Boulevard welke eerst niet gebouwd zou worden omdat men het thema niet wilde hebben in de Studios en omdat het teveel geld koste), begon men in maart van dat jaar met de bouw ervan. Aan de kant van de Tower of Terror verschijnen in de loop der maanden steeds meer stalen stalages welke de 'winkeltjes' van de Hollywood Boulevard moeten worden. Deze staan er in augustus helemaal en er wordt vervolgens begonnen met de bouw van de betonnen muren en de afwerking daarvan. In augustus wordt begonnen met de bouw van deze stalen stalages aan de kant van Art of Disney Animation welke vervolgens later dat jaar ook werden voltooid tot volwaardig gebouw.
Bij de Studio Tram Tour verschijnt rond oktober 2007 een groot Hollywood backdrop. Een grote wand dat doet vermoeden dat er achter in het park de grote Hollywood heuvels verscholen liggen. In december 2007 is dit gehele nieuwe 'gebied' voltooid.

Begin april verscheen op de bouwplaats de eerste letter die op de toren geplaatst gaan worden. de knipperende "W", wat moet lijken op beschadiging van het hotel, wordt onderhanden genomen. In augustus 2007 zullen de letters op de toren geplaatst worden.

In mei en juni 2007 zijn er zeer veel detail aangebracht aan de toren en de gebouwen die ervoor staan. Begin juli was de voortgang hieraan echt goed te zien.

Eind mei in het tegeldak van het voorgebouw van de Tower of Terror, waar de wachtrijen en preshow van de attractie te vinden zijn, gelegd en begin juli was men hiermee zo goed als klaar.

Op 9 juni 2007 werden de Toon Studios geopend. Bij de persopening op 16 juni 2007 was de reclame poster (in het klein linksbovenaan deze pagina) al te vinden in dit nieuwe gedeelte. Dit zorgde voor een goede sluipreclame van de nieuwe attractie voor de grote hoeveelheid pers die aanwezig was op deze dag. Ook op de beelden die Disney zelf heeft opgenomen is op de achtergrond soms de poster in beeld geweest.

In de zomer en herfst van 2007 werd voornamelijk binnen in het gebouw de laatste hand gelegd en natuurlijk werden de puntjes op de I gezet bij het exterieur. Het is uiteindelijk een zeer mooi examplaar geworden die we nu allemaal kunnen aanschouwen :D1e Trailer TOT Disneyland Resort ParisOnze Tower of Terror videoDe beste Tower of Terror Parijs video's (playlist)Zie ook de
pagina om onze (bouw) video's van de Tower of Terror te zien!   ©www.DLRP-Magic.com
   Sommige items ©Disney